Tourstart weekend 2017


30 jun
afbeelding van BINKmarielle

Stadhuisplein

Korte Minrebroederstraat 9, Utrecht
Tijd: 18:00 tot 19:00
Add to Calendar
vrijdag 30 juni, 18:00 tot zondag 2 juli, 19:00

Festival du Vélo is een platform voor leuke & toegankelijke evenementen en initiatieven die met fietsen en Utrecht te maken hebben. Op dit platform vieren we onze liefde voor fietsen en houden we de herinnering aan de fantastische Tourstart van 2015 levend. Het hoogtepunt van het 100 dagen durende festival is een lang weekend (30-6 t/m 2-7) vol activiteiten op het Stadhuisplein. Jong en oud, fiets fantatiekeling of hobbyist, iedereen is welkom. 

Dus neem vrienden en familie mee naar het Stadhuisplein waar je onder het genot van een drankje de eerste en tweede etappe van de Tour op een groot scherm kunt volgen. Het Stadhuisplein is de centrale locatie van het festival waar gedurende het hele weekend rondom een groot terras talloze fiets activiteiten worden georganiseerd.

Bekijk hier het programma overzicht. 

De start op vrijdagavond
Het fiets feest wordt vrijdagavond 30 juni ingeluid met de enige echte Het is Koers Wielerquiz op het Stadhuisplein. Iedereen is welkom om zijn wielerkennis te testen onder het genot van een drankje en muziek. Het terras is vanaf 18:00 geopend.

Zaterdag 1 juli: de tijdrit kijken en het NK Slowbiken
De volgende ochtend verzamelen vrienden, familie en collega’s zich vanaf 10 uur op hetzelfde plein om gezamenlijk de aftrap van de grootste wielerwedstrijd ter wereld te volgen, de Tour de France, met de eerste tijdrit live vanuit Düsseldorf.
Vanaf 11 uur kun je als toeschouwer of deelnemer meedoen aan de voorronde van het NK Slowbiken. Op een parcours van 11 meter is het de bedoeling zo langzaam mogelijk naar de finish te fietsen. Het wereldrecord staat op meer dan 2,5 uur. Op 17 september wordt tijdens het NK in Tilburg gestreden om die tijd te verslaan. Gedurende de hele middag zijn ook de kinderen actief bezig met o.a. de Loopfietsjesrace waar peuters en kleuter hun evenwicht testen en stuurkunsten beproeven onder deskundige begeleiding van de Fietsmeesters.

NK Fietskoerieren en side-events
Naast alle activiteiten op het Stadhuisplein vindt in het Utrechtse Tourstart weekend nog een groots evenement plaats: het Open NK Fietskoerieren. Deze spectaculaire race is na 10 jaar terug in Utrecht en gaat op zaterdagavond los op de wielerbaan van de Nedereindse Berg. Fietskoeriers vanuit het hele land zullen daar zo snel mogelijk hun lijst met bezorgopdrachten volbrengen om kans te maken op de titel Nederlands Kampioen.
Om de fiets-skills van deelnemende fietskoeriers en andere vaardige fietsers te testen zijn in de middag voor de NK finale vanaf 15:00 uur de Goldrace en the Trackstand geopend op het Stadhuisplein. De Goldrace is een echte sprinters test waarbij deelnemers op een vaststaande racefiets zo snel mogelijk 500 meter afleggen. Om de Track Stand te winnen moet je juist rustig en in balans blijven om zo lang mogelijk in stilstand op de fiets blijven zitten.

Zaterdagavond vult het Stadshuisplein zich met muziek en worden aan het einde van de avond de nieuwe Nederlandse Kampioen Fietskoerieren gehuldigd.

Zondag 2 juli: de tweede Touretappe en de Loopfietsjesrace
Op zondagochtend staat het grote scherm op het Stadhuisplein vanaf 10 uur aan om geen moment te missen van Touretappe 2: een rit van 203,5 kilometer die start in Düsseldorf en finisht in Luik. Op zondag staan ook de Loopfietsjesrace en andere activiteiten voor de kleintjes weer op het programma, zodat de wielerliefhebbers met kinderen ontspannen de Touretappe kunnen volgen.

Bekijk hier het volledige programma inclusief alle tijden.