Utrechters met hun fietsverhaal #4

afbeelding van Femke van der Meij

Om op te warmen voor het Festival du Vélo het eerste weekend van juli, verschijnen er iedere week twee verhalen van Utrechters met hun fietsverhaal.

De fietsfotograaf is dol op fietsen
Bas de Meijer is de enige echte 'fietsfotograaf' van Utrecht. Alles wat met fietsen te maken heeft, zet hij op de plaat. Maar nu even niet, want de fotograaf is kort geleden naar ten val gekomen tijdens het mountainbiken (..) en daar zit hij nu met een gekreukelde schouder.

Het ongeval biedt hem nu de tijd eens uit te leggen wat hij heeft met fietsen. De Meijer: "Ik denk dat het altijd in me heeft gezeten. Als jongetje vond ik het al leuk om te fietsen, de wereld verkennen, een gevoel van vrijheid. Gewoon in mijn eentje lekker spelen."

Als kind deed hij zogeheten trails, dat is zo langzaam mogelijk rijden op moeilijk terrein zonder stil te vallen en ook racete met zijn broers door de straten, beleefde allerlei avonturen op de fiets: "Dan was ik weer een motorpolitie, dan een reiziger, dan weer wat anders."

Wat was het moment dat hij 'verliefd' werd op fietsen? "Dat weet ik nog wel. Dat was toen ik al wat ouder was, ik was ergens heel kwaad over en heb de stadsfiets gepakt en ben zo’n 40 kilometer gaan fietsen. Dat luchtte op en ik voelde me weer goed naderhand. Het mooiste aan fietsen was ook dat ik het goed kon, mijn broertje had een fiets met versnellingen en ik niet, maar ik kon hem ook heuvel op heel goed bijhouden. Ik wist toen dat ik fietsen heel mooi vond."

In huis heeft hij nu een racefiets, een ligfiets en een mountainbike. "Ik merk dat ik het echt nodig heb. Fietsen is goed voor mijn mentale en lichamelijke conditie. Net zoals ik mijn familie en fotografie nodig heb, is fietsen een deel van mijn leven." En ondanks de nare val zegt hij: "Met mountainbiken is ook een deel van dat spelende jongetje terug."

De Meijer fietst ook uit overtuiging. "Als auto-technisch ingenieur snap ik de voordelen van de auto. Sterker, ik kan echt genieten van een mooie auto, besef heel goed dat een fiets niet altijd voldoet en het is echt handig dat mijn vriendin wél een rijbewijs en auto heeft, al was het maar vanwege onze gehandicapte zoon. Maar waar ik moeite mee heb is het gemak waarmee de auto als primair vervoersmiddel wordt behandeld. We moeten zuinig zijn met onze omgeving. Fietsen is een duurzaam vervoersmiddel. Je kunt meer met de fiets dan je denkt. Met goede tassen kun je veel boodschappen meenemen, ook grote dingen als luiers, kratjes of drinken."

Fietsen is gewoon leuk, vindt De Meijer, en dat probeert hij ook over te brengen met foto’s van fietsers. Interesse om een foto van de fietsfotograaf te kopen? Kijk op: http://basdemeijer.werkaandemuur.nl/

Fotobijschrift:
Fietsfotograaf Bas de Meijer in het ziekenhuis vlak na het ongeval tijdens het mountainbiken in een bos. Foto: Bas de Meijer

Door: Ton van den Berg

Summary: 
Om op te warmen voor het Festival du Vélo het eerste weekend van juli, verschijnen er iedere week twee verhalen van Utrechters met hun fietsverhaal.