Utrechters met hun fietsverhaal #2

afbeelding van Femke van der Meij

De Fietskoeriers, de snelle jongens van de stad
Hoe krijg je in de stad een pakketje of brief het snelst van A naar B? In Utrecht is dat op de fiets natuurlijk. En al helemaal als de snelle mannen en vrouwen van De Fietskoerier Utrecht het doen. Neem bijvoorbeeld Tobias Molenaar en Sjoerd Smit. Ze rijden op degelijke baanfietsen, kennen de stad op hun duimpje en hebben een ijzersterke conditie. "Per dag legt een koerier 100 tot soms wel 150 kilometer af", zegt Molenaar.

Het begon iets meer dan tien jaar geleden, legt Smit uit, toen een aantal al langer actieve koeriers hun krachten bundelden binnen De Fietskoerier. "Een nieuw bedrijf en inmiddels is de Fietskoerier een samenwerkingsverband van acht vennoten en negen zelfstandige koeriers, van wie er elke werkdag vier op de pedalen staan." Wat ze doen? Nou zegt Molenaar: "We bezorgen pakketjes van overheidsdiensten, advocaten, notarissen, drukkerijen, apotheken en allerlei andere bedrijven. Voor grote vrachten hebben we een bakfiets."

Het is niet alleen fietsen. Smit: "Administratie, planning, acquisitie, roosters maken, de fietsen onderhouden. Er is veel werk en dat doen de koeriers allemaal zelf."

Ze hebben er lol in, zeggen Molenaar en Smit. De eerste is afgestudeerd aan de Hogeschool Utrecht in cultureel maatschappelijke vorming, de ander in duurzame ontwikkeling aan de Universiteit Utrecht. Hun werk als fietskoerier begon als bijbaan tijdens hun studie maar ze zweren er nog altijd bij.

Het is een prima onderneming, dat fietskoerieren, zeggen de snelle jongens want hoewel veel post tegenwoordig digitaal verzonden wordt zien de koeriers de toekomst zonnig in. Smit: ,,In Utrecht rijden nog zoveel busjes rond met één envelop. Dat kost heel veel tijd, veel benzine en je wordt niet blij van het eenrichtingsverkeer. Wij kunnen het binnen vijf minuten doen."

Aan internationale wedstrijden tussen fietskoeriers doet het duo ook graag mee, zoals aan het 24 uur non-stop rijden op het circuit van Zolder in België. Sjoerd reed 730 kilometer en Tobias 650. Ze lachen om het aantal kilometers: "We kunnen het makkelijk aan, er zit nog veel meer in", belooft Molenaar. En dat ze geen grote mond hebben bewijst wel het feit dat op het moment Molenaar en een andere collega (Jaime van der Lugt) Nederlands kampioen fietskoerieren zijn. En zoals het hoort bij De Fietskoerier waar de samenwerking hoog in het vaandel zit, gingen ze op het Nederlands kampioenschap in Nijmegen samen over de finish.

Fotobijschrift: Tobias Molenaar (l) en Sjoerd Smit van De Fietskoerier Utrecht.
Door: Ton van den Berg

Summary: 
Om op te warmen voor het Festival du Vélo het eerste weekend van juli, verschijnen er iedere week twee verhalen van Utrechters met hun fietsverhaal.