Verslag Tour d’Utrecht 2016

afbeelding van Femke van der Meij

Om 08.00 uur precies klonk het startschot van de Tour d’Utrecht 2016. De meest fanatieke rijders staan dan al in de rij om te vertrekken voor hun tocht over 35, 75, 110 of 150 km. Overigens kon er gestart worden tussen 08.00-10.00 uur. Heel vroeg het bed uit geldt dus niet voor iedereen. Naast de sportieve ervaren tourfietsers zijn er veel families en vriendenclubjes die de tocht vandaag willen meemaken. Maar ook een aantal grote bedrijvengroepen van 30-40 personen hebben zich ingeschreven voor de tocht. Bijna 4000 mensen deden mee aan de tweede editie van de Tour d’Utrecht. Het parcours ging daarbij soms over hetzelfde parcours van de tweede etappe van de Tour de France die vorig jaar in Utrecht gestart was met een tijdrit op 4 juli 2015.

Peter heeft er zin in. Hij fietst vandaag met zijn familie de 75 km mee. Voor Joop is het de eerste keer dat hij deze tocht rijdt. Hij fietst met zijn broer mee die in Utrecht werkt. Remco heeft vorig jaar meegedaan en wil vandaag het feest van toen herbeleven. Het was een geweldige tocht. Hij gaat voor de 110 km. Karin rijdt met een fietsclublid samen de tocht. Ze komt helemaal uit het hoge Moddergat. De (schoon)zussen van Kouwen fietsen regelmatig samen tochten. Ze hebben zin in de 35 km die ze samen gaan afleggen. Bente gaat op de duofiets samen met haar moeder 35 km fietsen. Ze heeft er heel veel zin in.

Bijzonder is het verhaal ook van de familie van Riessen uit Leiden. Op de vraag wat zij van de tocht verwachten volgt een diepe zucht. Dat weten ze nog niet. Sterker nog, ze hoorden pas gisterenavond dat ze vanmorgen om 08.30 uur op het Jaarbeursplein verwacht werden met fiets en helm. Het is het cadeau voor hun 60ste verjaardagen die ze dus gisterenavond vierden van hun nichtje en haar man. Dat nichtje krijgt meestal fietscadeaus van haar oom en tante en nu wilde ze eens iets passends teruggeven…..

Het zou droog blijven, maar niets bleek minder waar. Diverse regenbuien met onweer trokken over het parcours en over Utrecht. Sommige renners schuilden, maar de diehards lieten zich gewoon natregenen of hadden een regenjasje aangetrokken.

Vanaf een uur of 10:30 uur passeerden de eerste mensen de finish. Yannick van 9 jaar en zijn vader hebben samen gefietst. Moeder en zusjes bezoeken ondertussen het Spoorwegmuseum in de stad. Samen gaan ze dan weer terug naar Arnhem. Germaine is ook snel terug. Volgend jaar gaat ze echt een langere afstand doen. Zij rijdt op een heuse Republic Dutch fiets. Dit is een in Utrecht geproduceerd merk fiets (Oude gracht). Iedere fiets wordt op maat gemaakt voor de toekomstige berijder. Yari van 8 jaar wilde volgens zijn vader niet schuilen bij regen, zelfs niet toen het ging onweren. Ze hebben lekker gefietst samen. Ewoud van 10 en Jelte van 8 hebben 35 km met hun moeder gefietst. Ze hadden wel gehoopt een medaille te krijgen met hun fietsprestaties vandaag.

Erik en Erwin hebben een enerverende tocht achter de rug. Zo was er regen, een lekke band en een fietsmaatje ging dusdanig over de kop dat hij door zijn vrouw opgehaald is. Ze gingen aanvankelijk voor de 110 km, maar door al deze tegenslagen hebben ze de 75 uitgereden. Toch willen ze de tocht volgend jaar graag opnieuw doen.

Erwan uit Rennes en Antonie uit Nantes (beide Frankrijk) werken en wonen respectievelijk in Utrecht. Ze willen het vandaag graag meemaken als fietsers. Vorig jaar bezochten ze de start van de Tour de France in Utrecht en vonden dat zo’n geweldig spektakel dat ze het dit jaar van de andere kant willen beleven.

Een tandem komt binnen met 2 enthousiaste rijders van 70 en 64 jaar jong. Ze fietsen graag en doen veel tochten samen. Maar omdat hij sneller is dan zij en dat op lange tochten toch ongezellig kan worden, halen ze voor deze afstanden de tandem uit de garage en fietsen zo altijd samen. Rik heeft allerlei nieuwe records gereden maar dat kan ook “aan de nieuwe fietscomputer liggen”. Hans en Jan hebben hun PR verbeterd. Het zijn schaatsers en die moeten in de zomer veel fietsen voor de winter. “Het ging goed als je het weer niet meerekend”.

Een vriendinnen clubje uit Pijnacker fietst iedere zondagmorgen samen. Dit is de eerste keer dat ze een heuse toertocht doen en het is heel goed bevallen. Dit gaan ze voortaan vaker doen! Een oma komt best wel uitgewoond bij de finish aan. Ze heeft voor het eerst 35 km gefietst met haar wielrennende kleindochter. Oma is heel voldaan en wil het vaker gaan doen samen met haar kleindochter, want dat is toch wel heel speciaal, zo samen te fietsen.

Fred uit Lochem fietst met zijn familie de 150 km. Hij haalde een gemiddelde van 27,5 km per uur, dat wil hij graag vermeld hebben. De helden worden opgewacht met rozen door de familie. Hij heeft veel kopwerk verricht voor de groep, maar wel achter een andere groep. Roel uit Tilburg en Manita uit Utrecht zijn al 20 jaar bevriend. Ze trainen samen maar dit was hun tweede toertocht samen. Naast het verbeteren van hun PR’s hebben ze ook veel bij kunnen praten.

Een groep van 6 renners komt over de streep. Ze bedanken elkaar voor de leuke dag. Wat blijkt? Een groep van 4 en een groep van 2 uit Maarssen, Beesd, Utrecht en Groningen hebben elkaar na 50 km koers gevonden en vanaf dat moment samen gefietst. Ze zijn nu fietsvrienden voor het leven geworden door deze Tour d’Utrecht.

Veel renners, veel bijzondere verhalen, veel regen, lekke banden, bewegwijzering die ontbrak…..het lijkt wel kommer en kwel vandaag geweest. Maar ook vaak zon, sfeer, oude aangehaalde vriendschappen, nieuwe vriendschappen, bananen, de lekdijk, weidse uitzichten, kleine weggetjes, beveiligde oversteken en familiemomenten.

Dat laatste beleeft ook Laurens Hitman, voorzitter van de Stichting Ronde van de Maliebaan, de organisator van deze tocht. Hij fietst vandaag met zijn gezin de 35 km. Hij vindt het fijn om al die fietsers weer op het Jaarbeursplein te zien. Vorig jaar was het zo’n indrukwekkend gezicht, al die fietsers in dat gele shirt, in een lang lint over de afgezette wegen. Vandaag “bruist Utrecht van het fietsen”. Na afloop genieten de vele fietsers nog na op het Jaarbeursplein, waar diverse tentjes voor (warme) hapjes en drankjes zorgen en waar de tweede touretappe, dit jaar vanuit Frankrijk, op een groot scherm live gevolgd kan worden.

Tekst: Maria Nijenhuis
Foto's: Desiree Meulemans

Summary: 
Om precies 8.00 uur klinkt het startschot van de Tour d'Utrecht.