NK Fietskoerieren komt naar Utrecht!

afbeelding van BINKmarielle

Het Open Nederlands Kampioenschap Fietskoerieren (officieel Open Dutch Cycle Messenger Championship of ODCMC) komt terug naar Utrecht! Op zaterdag 1 juli is de openlucht wielerbaan van de Nedereindse Berg het podium voor de beste fietskoeriers van het land. Deelnemers zullen in drie categorieën (fietskoeriers, vrachtfiets en foodkoeriers) van start gaan op het gesloten parcours bij Nieuwegein.

Bij het NK Fietskoerieren draait het uiteraard om snelheid en behendigheid. Daarnaast moeten deelnemers slim kunnen plannen. Bij de start krijgen ze ieder een eigen manifest: een lijst met opdrachten die volbracht moet worden. De wedstrijd begint dus met het bedenken van een efficiënte volgorde om deze lijst af te werken. De koerier die zijn complete manifest volbrengt in de snelste tijd wint.

Bezorgen per fiets wordt steeds populairder. De fietskoerier is een sympathiek en schoon alternatief voor bestelbusjes en scooters. Niet alleen (zakelijke)pakketjes, maar ook maaltijden en webshop bestellingen kunnen prima per fiets bezorgd worden. Elke stad in Nederland heeft zijn eigen fietskoerierbedrijf, van eenmanszaak tot grote organisaties als Cycloon (landelijk) en De Fietskoerier Utrecht (25 medewerkers). Het idee is dat elk jaar een andere fietskoerierbedrijf de organisatie van het NK op zich neemt. Dit jaar is de taak aan De Fietskoerier Utrecht.

‘Het leek mij leuk om dit evenement naar Utrecht te halen om het weer leven in te blazen en zo zijn we nu aardig op weg!’, aldus Bouke Kuik van De Fietskoerier Utrecht. ‘Fietskoerieren is een heuse lifestyle geworden. Het NK is een geweldige manier om koeriers uit het hele land te ontmoeten, samen te racen en ervaringen uit te delen. De meeste koeriers starten met dit werk omdat ze een enorm fietshart hebben. Het zijn echte doeners, ze zijn klantvriendelijk en kunnen natuurlijk keihard fietsen!’

De originele fietskoerier is een eentje met een rugtas en een snelle racefiets. Maar er zijn natuurlijk ook pakketten die niet in een rugtas passen. Daarom werd de vrachtfiets (en variatie op de bakfiets) toegevoegd aan de fietskoeriervloot van veel koeriersbedrijven. Daarnaast zal het niemand zijn ontgaan dat ook maaltijden steeds vaker per fietskoerier bezorgd worden. Zeker rond piek uren in de stad, is de fiets sneller dan andere transport middelen. Deze zogenaamde ‘food koerier’ rijdt vaak op een gewone stadsfiets rond.

Om alle soorten fietskoeriers zo mogelijkheid te geven Nederlands Kampioen te worden heeft de organisatie van het NK besloten drie categorieën te maken: de originele fietskoerier met rugzak, de vrachtfiets koerier en de derde categorie: de food koerier.

Nieuwsgierig geworden? Kom dan kijken langs de baan van de Nedereindse Berg op zaterdagavond. Spektakel en gezelligheid gegarandeerd.

Volgt het NK Fietskoerieren op Facebook en blijf op de hoogte. Je registreren als deelnemer van het NK doe je hier: www.goodcycling.nl/NK2017
Meer informatie over het complete programma volgt.

Summary: 
NK Fietskoerieren komt naar Utrecht!