Festival du Vélo 2017

afbeelding van Femke van der Meij

Utrecht houdt de herinnering aan de Grand Départ van 2015 ook dit jaar levend met het Festival du Vélo, waarbij de fiets honderd dagen in de schijnwerpers staat. Vanaf donderdag 23 maart start de voorpret richting de Tourstart in het weekend van 1 en 2 juli, waarin talloze fiets- en wieleractiviteiten plaatsvinden in en rondom Utrecht.

Het hart van het festival bevindt zich op het Stadhuisplein van Utrecht, waar het hele weekend de Tourstart wordt gevierd in festival setting. Je kunt samen met andere wielerliefhebbers live de eerste twee Tour etappes bekijken op een groot scherm en meedoen aan de befaamde Het is Koers quiz. Er worden diverse fiets behendigheid wedstrijden georganiseerd, zoals de Goldsprint, de loopfietsjesrace en een voorronde van het NK Slowbiking. Op zaterdagavond vindt het NK Fietskoerieren plaats op de wielerbaan van de Nedereindse Berg. Lees hier meer over deze spectaculaire race.

Festival du Vélo wordt op zondag 2 juli afgesloten met de derde editie van de Tour d’Utrecht, een populaire toertocht waarbij het peloton dit jaar start met een parcours door de Utrechtse binnenstad (wielrenners fietsen zelfs onder de Domtoren onder begeleiding van motards!). Meer informatie over de Tour d’Utrecht vind je hier.

Nog veel meer activiteiten
Eén van de eerste activiteiten is op zondag 2 april in de Ekko, waar op groot scherm naar de Ronde van Vlaanderen kan worden gekeken. Zaterdag 13 mei is de feestelijke opening van de Dafne Schippersbrug, overigens is deze prachtige brug die de fietsroutes tussen Leidsche Rijn en Oog in Al verbindt al vanaf 3 april te gebruiken. De Fietsmeesters van Harten voor Sport zijn weer te vinden op scholen en in de wijken om fietslessen te geven. Fietsen in Italiaanse sferen? Dat kan tijdens de Classico Giro Utrecht op 21 mei met prachtige routes die vanaf het Utrecht Science Park over de Heuvelrug lopen. De P&R op de Uithof is 21 mei ook weer het strijdtoneel van de Klimtijdrit. De Utrechtse verenigingen bieden verschillende trainingen en ritten aan met hun programma: Ga toch fietsen!
Brouwerij Maximus is op 18 juni de start en finish locatie voor de Maximus Ride, een gezellige toertocht door het Groene Hart. Na afloop kun je genieten van een heerlijk biertje en frietjes in de biergarten. Op 24 en 25 juni is het Utrechts wielerweekend met de Ronde van de Maliebaan en de Ronde van het Wilhelminapark. Het volledige programma staat op deze website.
Zin in een avondje rustig zitten? Dat kan tijdens het Wielercafe XL in CycleWorks. Aansprekende gasten krijgen hier op 30 juni een mooi podium voor hun wielerverhalen.

Volg Festival de Vélo op Facebook om op de hoogte te zijn van leuk fiets nieuws en fietsevents in en rondom Utrecht!

Aansluiten bij ons peloton?
We zijn altijd op zoek naar leuke en bijzondere fiets- en wieleractiviteiten om toe te voegen aan Festival du Vélo. Partijen die willen aansluiten bij dit peloton zijn van harte welkom. Initiatieven en ideeën kunnen worden gestuurd naar info@festivalduvelo.com. Hetzelfde adres staat open voor reporters die in woord of beeld verslag willen doen van de verschillende evenementen. Ook zijn we op zoek naar vrijwilligers voor het slotweekend van 30 juni t/m 2 juli die kunnen fungeren als gastvrouw of -heer of begeleider van een evenement.

Summary: 
Op 24 maart lanceerde Utrecht het ‘Festival du Vélo’ . Een feestelijk weekend in de eerste week in juli met een 100 dagen aanloop waarbij de fiets centraal staat.